UNO All Wild

UNO All Wild

De flesta av oss har antagligen spelat eller hört talas om kortspelet UNO, vilket har funnits sedan 1970-talet, förklarar Wikipedia. Detta kortspel är fortfarande idag mycket uppskattat av många, då det passar olika åldrar och grupper. Under åren har det även kommit nya versioner av spelet. En av dessa är UNO All Wild och i denna artikel kommer vi att förklara hur denna UNO-variant går till!

UNO All Wild

UNO All Wild – hur spelar man?

Likt Spelexperten förklarar, så är UNO All Wild baserat på samma grunder som originalversionen av spelet – dock ska denna variant vara vildare och galnare genom de nya specialkort som tillkommer bland annat! Nedan kommer likheterna samt skillnaderna mellan UNO All Wild och originalet beskrivas, så att du är redo att spela denna nya version!

Likheter mellan UNO All Wild och originalversionen

Även varianten UNO All Wild baseras på samma grunder som i originalversionen av spelet. Med andra ord, så är spelupplägget detsamma i både UNO och UNO All Wild, vilket Spelexperten och UNOREGLER förklarar. Vid spelets start så finns en drag- och avfallshög i båda versionerna, samt så börjar varje spelare börjar med sju kort vardera. Även spelets mål är samma i båda varianterna, att man vinner genom att bli av med sina kort först! Vidare behöver man i båda versionerna komma ihåg att ropa “UNO!” när man har ett kort kvar på hand och så finns specialkort att använda. 

uno och uno wild
(Bild från Boozt och Superhelten)
  • Specialkort – UNO och UNO All Wild:

I båda UNO All Wild och UNO finns samma typer av grundläggande specialkort, vilka förklaras kortfattat nedan. 

  • UNO Skip Card: 

När detta kort används så blir nästa motspelare i turordningen stoppad. Därmed blockeras denna spelares tur och det blir istället spelaren efter i ordningen som får lägga kort.

  • UNO Reverse Card

Detta kort byter spelordningens håll, så att det blir den spelares tur som var före dig igen. 

  • UNO Draw Two Card: 

När du lägger detta kort så behöver nästa spelare i turordningen ta upp två kort samt stå över och därmed går turen över till spelaren efter istället.  

  • UNO Change Color Card: 

Den spelare som lägger detta kort får välja vilken färg som nu ska gälla och därmed behöver nästa spelare i turordningen följa denna färg. Spelaren som lägger kortet har möjlighet att välja samma färg som redan gäller.

  • UNO Change Color & Draw Four Card: 

Spelare som lägger detta kort får både välja färg och gör så att nästa spelare i ordningen får dra fyra kort samt stå över sin tur. 

uno specialkort

Skillnader mellan UNO All Wild och originalversionen

  • Alla kort är specialkort – UNO All Wild

UNO All Wild spelas, som sagt, på samma sätt som originalversionen, förklarar Spelexperten, men med en stor skillnad – nämligen att alla kort är specialkort! Detta gör att spelupplägget kan bli helt annorlunda, eftersom varje spelare alltid har möjlighet att lägga kort. Game Rules beskriver att denna UNO-variant är lite mer kaosartat då varje strategi en spelare har kan bli totalt ändrad varje gång en motspelare lägger sitt specialkort. Därmed är UNO All Wild en mer vild version, precis som namnet ger hint av!

uno all wild kort
(Bild från Game Rules)
  • Inga matchningar i färg eller siffror – UNO All Wild

Eftersom varje kort i UNO All Wild är ett specialkort så fungerar det inte längre att försöka matcha färgen eller siffran på korten i avfallshögen som i originalversionen, förklarar Game Rules

Detta innebär att när ett “vanligt” UNO Wild Card dyker upp (alltså ett UNO Change Color Card där du endast kan byta färg) så händer ingenting utan turen går vidare till nästa spelare, förklarar Game Rules. Men läggs något av de andra specialkorten, vilka på olika sätt ändrar spelet, så behöver detta följas. Så exempelvis om en person lägger ett UNO Draw Two Card så behöver nästa spelare ta upp två kort och därefter går turen vidare. 

uno all wild specialkort
(Bild från Superhelten)
  • Nya specialkort – UNO All Wild

Utöver att hela kortleken i UNO All Wild består av specialkort, vilket är en stor skillnad från originalversionen, så tillkommer även några nya typer av specialkort. Nedan finns en beskrivning, hämtad från Game Rules, av de korttyper i UNO All Wild som skiljer sig från originalversionen. 

  • UNO Wild Double Skip Card: 

Detta kort fungerar likt UNO Skip Card, dock med dubbel effekt. När du använder detta kort så blir nästa två spelare blockerade istället för endast en som i originalversionen av specialkortet. 

  • UNO Wild Targeted Draw Two Card: 

När du använder detta kort så får du välja vilken av dina motspelare som får dra två kort, därmed behöver det automatiskt inte bli personen som är nästa i turordningen som får plocka kort. Dock behåller den utvalda motspelaren sin tur. 

  • UNO Wild Forced Swap Card

Den spelare som använder detta kort får välja vilken motspelare som man vill byta sina kort med. Alltså byter personen som lagt kortet och den valda motspelaren alla sina kort med varandra, så båda spelare får nya kort på hand. 

  • Ny regel – UNO All Wild

I denna UNO-variant så tillkommer även en ny regel som kallas “Special Drawing rule”, enligt Game Rules, och kan hjälpa dig när en motspelare närmar sig vinst genom att endast ha ett kort på hand. När det är din tur och du ser att nästa motspelare är på väg att lägga sitt sista kort men du har endast “vanliga” UNO Wild Card kvar, då har du möjlighet att dra ett kort från draghögen och använda detta kort istället. Detta gör att du förhoppningsvis får ett specialkort som hindrar din motspelare från att lägga sitt sista kort och vinna. Men om du väljer att göra detta, så måste du använda detta nya kort oavsett vad kortet är. 

  • Poängräkning – UNO All Wild

Om man vill spela med poängräkning i UNO All Wild fungerar det grundläggande på samma sätt. Men i denna UNO-variant där alla kort är specialkort, så ger “vanliga” UNO Wild Card 20 poäng och övriga ger 50 poäng, förklarar Game Rules